Depresia este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din lume și poate si cea mai caracteristică. Statistic vorbind, o persoană din cinci va suferi de depresie la un moment dat în cursul vieţii. Poate afecta atât femeile cât și bărbații, indiferent de vârstă sau mediul în care trăiesc.
Cam asta spun studiile de specialitate despre depresie. Dar oare câți dintre cei care au studiat acest fenomen l-au și experimentat pe propria lor piele?
Câți dintre voi ați simțit că acel moment de tristețe e atât de real încât nu va pleca niciodată din mintea voastră? Știți cum este să nu îți mai aduci aminte dacă ai fost vreodată fericit? Să fii sigur că nu o să se schimbe starea de tristețe niciodată?
Să îți privești chipul în oglindă și să vezi un om dintr-o altă lume? Privindu-i ochii, să vezi cât este de absent, pierdut, debusolat şi singur într-o lume plină. Să nu știe să ceară ajutor, iar tu să îl vezi cum se topește cu fiecare secundă care trece.
Cu toții am avut momente mai triste, când credeam că totul e pierdut. Dar când deja ajungem în situația în care nu mai vedem nicio scăpare, ar trebui să apelăm la ajutor specializat – un psiholog sau un psihiatru. Şi nu este nimic anormal în asta. Studiile arată că doar în Europa sunt aproape 50 de milioane de oameni care suferă de depresie. Nimeni nu e singur în astfel de momente. Putem apela la familie, prieteni sau simple persoane pe care le simţim aproape de sufletul nostru și cu care putem vorbi despre stările noastre. Să încercăm să înlăturăm cauza iniţială a depresiei și de abia după aceea să ne concentrăm pe efectele ei asupra noastră şi înlăturarea acestora.
“Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei, în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei, adică dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, şi nu efectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Mirela Manea – medic psihiatru la Spitalul Clinic “Alexandru Obregia” din Bucureşti.
Cu dorință și implicare, se poate trata. Trebuie doar să găsim în interiorul nostru motivul pentru care merită să luptăm, iar asta să ne dea puterea și determinarea de a merge mai departe și de a transforma aceste momente în amintiri și experiențe. Sau, dacă vreţi, lecţii de învăţat.
Dacă aveți în jurul vostru persoane despre care credeți că suferă de depresie, fiți alături de ele și îndrumați-le spre cineva care va ști exact cum să le ajute. Dacă sunteți voi înşivă în această situație, nu vă fie teamă să cereți ajutorul: nu veți fi stigmatizați, judecați sau trataţi diferit!